Je lepší stavba na klíč?


Zejména mladí lidé řeší bytovou otázku. Chtějí založit rodinu, a děti chtějí vychovávat ideálně už ve vlastním bydlení. Jenže sehnat v dnešní době vlastní bydlení je tak trochu nemožné. Hypotéky jsou drahé a nedostupné, a ceny nemovitostí jsou nejvýše co kdy byly. A samozřejmě že ceny už níže nepůjdou. Vzhledem k tomu že většina lidí touží po bydlení v osobním vlastnictví, je nutné nejprve vyřešit finance.

Jestli už máte finance vyřešené, je ideální doba na to začít řešit zda budete bydlet v domě nebo v bytě. Mnoha lidem samozřejmě vyhovuje byt, ale jsou lidé, kteří se bez rodinného domu neobejdou. A právě proto byste si měli ujasnit zda budete opravovat starší dům a nebo dáte přednost novostavbě. Obě varianty mají svá pro i proti, tak se na ně pojďme společně podívat.

projekt domu

  • U domu k rekonstrukci může být celá řada skrytých problémů, o kterých nikdo nevěděl, než se dům začal opravovat. Taková nepříjemná překvapení mohou stavbu zdržet a prodražit. Navíc jste často limitováni půdorysem, a to zejména v případě řadové zástavby. Zase ale získáte často lukrativní pozemek za lepší cenu, jen si musíte spočítat, zda se koupě vyplatí i s demolicí a rekonstrukcí.
  • Novostavba je ideální řešení, pokud chcete stavět bez problémů. Jenže ani u novostavby to není tak jednoduché, protože záleží na tom, jaký si koupíte pozemek. Může být problém s natažením inženýrských sítí, a také může být problém, pokud si dostatečně neprověříte pozemek a koupíte ten, který není v zastavitelném území.

dům bungalov

Stavba svépomocí zní možná skvěle, pokud jste mladí a nebojíte se práce, ale umíte si představit být na stavbě každou volnou chvíli? Pokud nechcete stavět několik let, budete muset. Jste připraveni na tak velkou fyzickou i psychikou zátěž? Raději si prohlédněte náš katalog rodinných domů na klíč Enerdomy a nechte si postavit dům svých snů bez práce.

Podobné příspěvky